Svampplockning

Plocka svamp gör jag gärna och ofta och skulle väl kunna påstå att jag har hyfsad koll på hur de olika svamparna ser ut och vad de heter. Det har tagit rätt lång tid att få till det, och ont i magen har man fått ett par gånger efter att ha ätit varianter som inte direkt är hälsosamma att sätta i sig. Svampåret i år har inte varit speciellt bra, hittills, men förra året var helt fantastiskt. Tack vare att man har erfarenhet av att vandra omkring i skogen gör det också att man hittar massa svampfyndigheter på olika ställen, minst sagt en guldgruva. Aldrig i min värld att jag kommer att avslöja var jag har mina svampställen.

Att kalla det guldgruva är inte heller att ljuga, för de allra bästa och godaste svamparna är ju såklart kantareller. Det är många gånger man har blivit helt uppspelt över att vandra in i en glänta, där solen svagt lyser upp öppningen och man ser hur den gula färgen dominerar på backen. Det är då man måste ta det lugnt, så man inte bara kastar sig över dem, utan faktiskt tar sig tid att varsamt och noggrant plocka dem.

Sen är det med lätta steg man tar sig hem för att sätta sig och rensa, rensa, rensa. Sen ska de förvällas och efter det så går det att göra i princip vad som helst. Pajer, stuvningar, varma mackor eller bara steka dem i massa smör och salt och avnjuta som de är. Det finns inget som är godare i matlagningsväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *